Benvinguts a pagès 2019

El 1 i el 2 de juny Benvinguts a pagès us convida a veure animals, granges i paisatges, horts, camps,… per conèixer de primera mà com es produeixen els aliments que us arriben a taula.

A les Garrigue ssón 10 les explotacions que hi participen, 20 activitats complementàries, 10 restaurants i 11 allotjaments, on podreu gaudir d’oli, del vi, el cava, les herbes aromàtiques, la mel, etc. Aquí podeu consultar tots els participants. A més, els restaurantsparticipants oferiran menús especialsBenvinguts a pagèsdurant tot el cap de setmana, preparats amb productes de proximitat. A continuació us fem un resum de les activitats que trobareu als pobles de la comarca:

ARBECA

Vinya els Vilarsés una petita explotació vitivinícola, amb una producció que no supera les 20.000 ampolles, on no hi ha cap més secret que l’esforç continuat, el respecte a la terra i una gran estima pel producte realitzat. El seu entorn i el celler, transpiren naturalitat i senzillesa. Si us deixeu perdre per les seves contrades, trobaràs gent arrelada a la terra i un paisatge garriguenc amb les vinyes, les oliveres i els cereals com a grans protagonistes.

Corderets de la Granja La Capella: visitareu la Granja de Corderets del pastor Manuel Batalla. Podreu gaudir d’un entorn inmillorable i disfrutar de la companyia dels corderets.

Descoberta i tast del licor Vi de Nous: descobrireu el projecte col·lectiu de la cooperativa Tres Cadiresaprenent com s’elabora el Vi de Nous, coneixent el seu obrador compartit i coneixent els seus projectes, la seva història i fent un tast d’aquest licor del territori, tradicional i cooperatiu.

Taller floral de flora autòctona: la Floristeria Ginestes ens ofereix aquesta activitat que consistirà en un taller floral recuperant la flora autòctona de les Garrigues.

Tast i maridatge d’olis a l’Espai Martinell: visita a l’Espai Martinell d’Arbeca, antic molí d’oli de la Cooperativa d’Arbeca. Aquí podreu gaudir d’un tast d’olis maridat amb xocolata i diferents productes i una visita a les antigues premses del molí de la Cooperativa d’Arbeca. Podreu descobrir tota la cultura que envolta l’or líquid d’Arbeca.

Tastet d’embotits naturals i casolans: degustació dels seus embotits naturals i casolans.

Visita a l’oleoteca i tast d’olis d’oliva verge extra ecològic Premium:podreu fer un tast d’oli d’oliva verge extra ecològic Premium i visitar les seves instal·lacions. A la botiga hi trobareu, a part d’oli, productes gourmet i d’estètica basats en oli d’oliva.

Visita guiada a Vivers Jaume Pelegrí (oliveres): permetrà al visitant conèixer tot allò relacionat amb el conreu de les oliveres: el seu origen, característiques, les varietats. Ho fareu de la mà d’un pagès que ha transformat la seva passió en la seva feina.

BELLAGUARDA

Olis Bellaguarda: el saber heretat a cada generació, l’experiència d’una vida dedicada al cultiu de l’arbequina i a l’obtenció del seu oli, i una trajectòria íntimament vinculada a Olis Bellaguarda són els distintius de l’equip de persones que tenen cura de les seves oliveres i elaboren els seus olis. Des del mateix president fins als tècnics i qualsevol dels 60 productors de la societat són professionals vocacionals de l’oli, nascuts i formats en la tradició olivera de Les Garrigues.

Les tòfones de Bellaguarda: és una explotació familiar dedicada a la plantació d’alzines micorrisades per a l’obtenció de tòfona. Treballen amb la fidelitat d’un gos tofonaire per a poder-les localitzar, ja que es tracta d’un tubercle que és sota terra. Des de la passió d’uns agricultors que viuen la terra, us explicaran el conreu de la tòfona, el seu treball i la seva vida de pagès.

Cal Perico – Pomes d’altura: petita explotació familiar de pomes d’alçada de les varietats Golden Delicious i Royal Gala. L’orografia, el clima i l’alçada on es troba la finca aporten característiques especials al producte, producció que venen al detall. Coneixereu als pagesos que hi treballen cada dia i que amb passió i dedicació transmetem l’amor per la terra i la pagesia. Us explicaran el procés de cultiu de la pomera, i podreu participar d’aquesta feina i collir petites pomes per així aclarir els arbres.

Visita guiada al celler i exposició d’utensilis agrícoles antics: visita guiada de la mà d’un pagès que al llarg de la vida ha col·leccionat i conservat divers material agrícola. Des de la passió de l’ofici, us explicarà com es treballava abans al camp i com ha evolucionat el món agrícola dins un antic celler de vi.

Vine a alimentar els vedellets: visitareu l’explotació familiar, una granja de vedells d’engreix.

LES BORGES BLANQUES

Vi6 2019 – Vins de les Garrigues (4a edició):Vi6 neix de les ganes de la gent de la Bodega de conèixer, aprendre, degustar, de gaudir, en definitiva de tots els cellers de la comarca i els seus vins. Es tracta d’una petita fira amb productors, tant d’alimentació com cellers de la comarca de les Garrigues i rodalies.

BOVERA:

Bovera Activa: són pagesos locals i grans coneixedors de Bovera i el seu terme. Sortint des del casal social, us guiaran per un recorregut pel projecte mediambiental i educatiu de Trenca, situat a 3km a les afores del poble. La finca de Trenca, una associació sense ànim de lucre, és un projecte de finca autosostenible de recuperació d’oliveres, patrimoni de la pedra seca i reserva de fauna. De les oliveres, en produeixen un oli d’oliva verge extra ecològic que promou la fauna local a través de l’etiquetatge. A més, la finca també integra un projecte de recuperació de tortugues mediterrànies.

Descobrim la història humana del Pou del Mano, un pou centenari. Un petit món i la riquesa de tot un poble: pujar aigua neta i fresca i xipollejar al safareig. Fer una amanida salvatge o un ambientador natural. Carretejar palla i llenya, pujar als tractors, entrar a un aguait de fauna salvatge, trencar ametlles i fer torrades amb oli. Experiències naturals i estimulants per gaudir del seu patrimoni.

EL COGUL:

Visita al conjunt rupestre de La Roca dels Moros i les tombes del Saladar: visita comentada al conjunt rupestre de La Roca dels Moros, Patrimoni de la Humanitat. Un espai sagrat a la vora de la vall del riu Set, que ens connecta amb les civilitzacions que han ocupat els mateixos llocs on som ara nosaltres, entremig d’oliveres i ametllers. Amb un tastet d’olis i ametlles.

FULLEDA:

Visita guiada i tast a la Destil·leria Gabarró & Feixa: us explicaran el procés de l’aiguardent, com es fa, d’on surt, la maceració i, finalment, podreu tastar-lo.

LA FLORESTA:

Viatge a La Floresta de la Pedra Seca:pujareu a la màquina del temps i reviureu un dia autèntic del 1800 al poble de la Floresta: descobrireu els secrets que amaga l’art de la pedra seca (Patrimoni Immaterial de la Unesco) amb picapedrers, artistes, castells, pous, gastronomia, tallers, jocs i molt més!

JUNCOSA:

Apicultura Bee Happy: són un petit projecte familiar dedicat a la passió pel món de les abelles. Es dediquen a la cura de les abelles i a la producció, envasat i posterior comercialització d’una mel de la màxima qualitat procedent exclusivament de les nostres abelles.

Lo caragol de la serra: hi haurà dos tallers:

VISITA A LA GRANJA DE CARGOLS: coneixereu la seva vida, les condicions ambientals idònies per a viure, com es reprodueixen i què mengen. Tothom qui ho desitgi, podrà donar-los de menjar.

TALLER DE SEMBRA I PLANTACIÓ de diferents varietats de plantes comestibles poc habituals a les nostres amanides, que us endureu cap a casa.

JUNEDA:

Hort de la Cistellera: una parella de Ponent va decidir emprendre una aventura en l’horticultura ecològica en unes terres amb un clima bastant extrem. Des de de fa 9 anys, cultiven horta. En els últims dos anys, s’han endinsat en la fructicultura.

Fem de grangers/es: al matí visitareu la granja escola i fareu les tasques pròpies de granger (munyir vaques, plegar ous, pasturar el ramat). A la tarda, fareu visita guiada al centre de natura i fauna Vimferri. Si voleu, us podeu quedar a dinar al seu restaurant, on també tindreu un menú especial Benvinguts a Pagès

LA GRANADELLA:

Una nit màgica: oli i art als Dipòsits:  descobrireu un dels nostres indrets singulars del poble: els antics dipòsits d’aigua. Aquest escenari acollirà una proposta gastronòmica i musical que no us deixarà indiferents. Els productes de proximitat, com l’OOVE, juntament amb l’art més suggerent faran les delícies del públic assistent.

Juguem a l’hort de la Mercè: visitareu un hort i plantareu les hortalisses de temporada. Ens acompanyarà una família de pagesos que, a més a més, faran les seves pròpies conserves! Pica pica inclòs!

Healthy morning: ioga i esmorzar saludable entre oliveres: Practicar ioga a l’aire lliure en un entorn idíl·lic com el Coll de Bovera és una excel·lent opció per a passar un matí de diumenge.

LA POBLA DE CÈRVOLES

Mas Blanch i Jové:és un petit celler on s’elaboren 40.000 ampolles d’un vi únic, elegant i amb personalitat. Les seves vinyes, totes ecològics, estan situades a la DO Costers del Segre, a la frontera amb la comarca del Priorat, a més de 700 m. Tota la verema és manual i seleccionada. Gràcies al seu gran amic Guinovart, el celler vincula terra i art. Ell va imaginar La Vinya dels Artistes, una sala d’exposició a l’aire lliure on els ceps creixen entre obres d’art i escultures.

De l’olivera a taula: l’activitat consisteix en una visita a un conreu d’oliveres i als elements de pedra seca agrícoles. Després, continua amb una visita a l’Ecomuseu de l’Oli. Per acabar, un tast d’olis i un taller d’elaboració de sabó.

ELS TORMS

Obrador Olivada ECO: es dediquem a donar valor afegit als cultius per excel·lència de les Garrigues. Olives, fruits, plantes. Utilitzant com a base les olives arbequines, fan oliva en salmorra, olivada, oli i macerats amb oli de plantes medicinals. Tot ECO.

EL VILOSELL

Celler Tomàs Cusine: és un celler que, després de deu anyades, s’han consolidat com a celler de prestigi i de confiança. Conreen 30 ha de vinyes de muntanya per sobre dels 700m d’alçada, en petites parcel·les plantades en pendent entre boscos d’alzines, pins i ginebrons. Elaboren vins blancs i negres que exporten a més de trenta països.

També participen a Benvinguts a Pagès alguns restaurants i allotjaments de la comarca. Si voleu gaudir del menú especial que han elaborat per aquest cap de setmana podeu anar a l’Albagés, Arbeca, Bellaguarda, les Borges Blanques, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, Juneda i els Omellons.

Us esperem amb un cap de setmana ple d’activitats per gaudir com mai de la comarcaamb la família, la parella o els amics!

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació aquí

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close